Fiscaal Jurist Friso van de Weerdt over fiscale ketenaansprakelijkheid bij inleensituaties

Friso van de Weerdt, fiscaal jurist, belichtte de belangrijke aspecten van deze onderwerpen tijdens ons seminar en legt de complexiteit van de Wet ketenaansprakelijkheid (Wka) uit. Het begrijpen van zelfwerkzaamheid en de classificatie van schijnzelfstandigheid is van belang voor iedereen die binnen deze juridische kaders werkt.

Fiscale ketenaansprakelijkheid

Sinds 2010 kunnen bedrijven in bepaalde situaties verantwoordelijk worden gesteld voor de lonen van werknemers van andere bedrijven, als die lonen onder het minimumloon zitten. Dit heet fiscale ketenaansprakelijkheid. Ook moet een bedrijf sinds 2012 ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel om boetes te voorkomen. Of een bedrijf verantwoordelijk is voor de lonen van anderen, hangt af van de vraag of het bedrijf invloed heeft op de werknemers. Er moet een soort van baas-werknemer relatie zijn tussen het bedrijf dat de werknemers inhuurt en de werknemers zelf.

Fiscale ketenaansprakelijkheid is een concept voor bedrijven die personeel inlenen. Het houdt in dat een inlener samen met de aannemer hoofdelijk aansprakelijk is voor niet-betaalde loonheffingen en belastingen door onderaannemers.

Een belangrijk onderscheid is dat ketenaansprakelijkheid geen betrekking heeft op niet-betaalde omzetbelasting, in tegenstelling tot de inlenersaansprakelijkheid. Dit betekent dat ondernemers goed advies nodig hebben van een fiscaal jurist om inzicht te krijgen in deze verschillen en juiste maatregelen te nemen.

Door een goede administratie en het naleven van wettelijke eisen vermijden bedrijven de valkuilen van fiscale ketenaansprakelijkheid. Flexibiliteit en kwaliteit gaan hand in hand bij het beheren van deze verantwoordelijkheden.

Wet Ketenaansprakelijkheid (Wka)

De Wet Ketenaansprakelijkheid (Wka) maakt aannemers en inleners medeverantwoordelijk voor de loonheffingen die hun onderaannemers moeten betalen. Deze aansprakelijkheid ontstaat doordat een aannemer, de onderaannemer en mogelijk ingehuurde arbeidskrachten betrokken zijn bij de uitvoering van een opdracht. Hierdoor kan elke schakel in de keten verantwoordelijk worden gehouden voor de loonheffingen van de volgende schakels.

Inlener betrouwbaarheid

Bij het inlenen van personeel is de inlener hoofdelijk aansprakelijk voor de loonheffingen en omzetbelasting die de uitlener niet heeft betaald. Om deze financiële risico’s te beperken, moet de inlener voldoen aan verschillende voorwaarden zoals het verkrijgen van een verklaring over goed betalingsgedrag van de uitlener.

Inlener aansprakelijk reikt verder dan alleen de directe relatie tussen inlener en uitlener en geldt voor de gehele keten van inleners en uitleners. Dit betekent dat ook doorleners aansprakelijk kunnen worden gesteld. Een goede administratie en het naleven van de regels zijn essentieel om inlenersaansprakelijkheid te minimaliseren en om financiële stabiliteit binnen uw onderneming te waarborgen.

Aannemen van werk en inleen-situaties

Inlening van personeel betreft de situatie waarbij een werknemer, terwijl hij zijn dienstverband behoudt, ter beschikking wordt gesteld aan een derde partij. Bij deze arbeid onder toezicht van de inlener blijft de verantwoordelijkheid voor de loonheffingen sterk gelden. Een goede administratie en het strikt naleven van de richtlijnen zijn noodzakelijk om complicaties te vermijden. De ketenaansprakelijkheid versterkt hiermee de betrouwbaarheid en kwaliteit binnen de arbeidsmarkt.

Keten aansprakelijk beperken

In deze flexibele arbeidsmarkt is het essentieel om je ketenaansprakelijkheid te beperken. Als inlener kun je de inlenersaansprakelijkheid verlagen door een verklaring over goed betalingsgedrag van je uitlener op te vragen. Dit geeft niet alleen inzicht in de afdracht van loonheffingen en omzetbelasting, maar biedt ook een betrouwbaar overzicht van hun betalingsmoraal. Een deel van het factuurbedrag storten op een geblokkeerde G-rekening is een krachtige manier om deze aansprakelijkheid te minimaliseren, aangezien dit specifiek voor fiscale verplichtingen gereserveerd blijft.

SNA-gecertificeerde uitleners

Het samenwerken met SNA-gecertificeerde uitleners biedt de kans op volledige vrijwaring van de inlenersaansprakelijkheid. Door een storting te doen op de vrijwaringsrekening, kan tot 25% van de factuursom worden beperkt, tenzij de btw is verlegd, in welk geval 20% voldoende is. Deze uitleners zijn geregistreerd bij de Stichting Normering Arbeid (SNA), waardoor ze een betrouwbare keuze zijn om aansprakelijkheidsrisico’s te minimaliseren.